Максимална температура от 36 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе. Това съобщиха

...
</TD
>Максимална температура от 36 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе. Това съобщиха
Коментари Харесай

Днес в Русе термометрите показаха 36 градуса, но не на слънце

Максимална температура от 36 градуса на сянка е измерена този следобяд в Русе. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Рекордът за тази дата е бил през 2012 година, когато термометрите са отчели 38,8 градуса.

Директорът на Спешна помощ в Русе д-р Иванка Маринова разяснява, че не са получавани сигнали за почувствали се зле от жегата русенци.

По мотив на прогнозата за горещо време и в идните дни - в интервала от на следващия ден до 21-и юли, община Русе ще обособи краткотраен пункт в центъра на града, където ще бъде предоставяна безвъзмездна минерална вода на жителите, оповестиха от локалната администрация.

 

В обособената шатра чиновници от отдел " Здравни действия " ще мерят и кръвното налягане на искащите. Те ще вършат и съвещания за предварителна защита на здравословни проблеми при високи температури.

Заради горещото време лечебни заведения " Медика " в Русе организират акция " С отговорност към горещините " в градове от шест области в страната, заяви административният шеф на " Медика " Алис Муртезова. В самодейността са заложени безвъзмездни съвещания със експерти кардиолози, премерване на кръвно налягане и осведомителна акция за опазване на положително здраве. На посетилите мобилните пунктове ще бъде подарена и бутилка минерална вода, с цел да се подсети какъв брой значим е приемът на течности през лятото.

Освен в Русе, изнесени пунктове ще има в Попово, Търговище, Разград, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Шумен.

Инициативата е проведена с поддръжката на студенти от факултет " Обществено здраве и здравни грижи " на Русенския университет.

Заради горещините е и висок рискът от пожари в Русенско - това регистрират от Регионалната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията. По този мотив се е състояла и среща сред регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и гл. контрольор Светослав Войчев от противопожарната работа. Двамата приканват жителите да бъдат виновни и внимателни при работа със запалими материали навън, както и да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, фасове и всевъзможен тип боклуци тук-там, където те могат да провокират пожар. По думите на Войчев към 50 огнеборци в региона са в непрекъсната подготвеност да реагират при пораждане на рискова конюнктура.

От началото на годината чиновниците на противопожарната работа са реагирали на повече от 560 сигнала в Русенско. При 128 от случаите пожарите са зародили в сухи треви, което е съвсем два пъти по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР